Orice business tinde să fie cât mai eficient și profitabil din punct de vedere economic, iar în aceste condiții se impune un management financiar eficient care să aibă drept scop reducerea cheltuielilor și respectiv majorarea profitului.
Un profit mai mare poate fi generat și aplicând o politică fiscală echilibrată, corectă și optimizată rezonabil. Din punct de vedere al impozitului pe venit, aceasta nicidecum nu înseamnă neînregistrarea veniturilor și/sau supraevaluarea cheltuielilor, astfel diminuând venitul impozabil și implicit impozitul.
Reducerea impozitelor și taxelor poate fi obținută nu prin evaziune, ci prin optimizare și evitare licită a acestora, adică alegerea celei mai optime alternative posibile permise de lege, astfel asigurând corectitudine, transparență și eficiență.
Optimizarea cheltuielilor reprezintă un proces complex prin care sunt abordate cheltuielile companiei, acestea fiind clasificate și structurate, iar ulterior – reduse. Partea bună constă în faptul că poți optimiza cheltuieli fiscale indiferent de domeniul de activitate al companiei tale. Această abordare se potrivește pentru orice companie din Republica Moldova orientată să obțină maximul posibil din fiecare leu al afacerii. În acest articol relatăm aspectele esențiale a optimizării cheltuielilor fiscale și cum o asemenea optimizare poate contribui direct și esențial la creșterea companiei tale.
Care cheltuieli fiscale pot fi optimizate?
Nu toate taxele și impozitele influențează profitul net, adică nu toate generează cheltuieli. Unele taxe (de exemplu taxa pe valoare adăugată) are efect direct asupra fluxului de numerar. Optimizarea cheltuielilor fiscale presupune în mare parte diminuarea cheltuielilor nedeductibile cum ar fi:
- Diminuarea cheltuielilor personale, ce nu sunt obligatorii și necesare;
- Diminuarea cheltuielilor improprii activității de business și antreprenoriat (în special a celor neprevăzute de statut și a celor care nu au ca scop în sine generarea profitului);
- Diminuarea cheltuielilor neconfirmate documentar;
- Controlul cheltuielilor de reprezentanță (încadrare în limită și conformare documentară);
- Controlul cheltuielilor filantropice și de sponsorizare (încadrare în limită și conformare documentară);
- Controlul cheltuielilor de detașare;
- Monitorizarea pierderilor de rebut și perisabilitate;
- Controlul cheltuielilor din dobânzi aferent împrumuturilor contractate etc.
Reducerea taxelor și impozitelor fără a afecta ceilalți indicatori
Diminuarea impozitului pe venit poate fi obținută și pe partea diminuării venitului impozabil fără a afecta rezultatul financiar. De exemplu aplicarea facilităților fiscale la impozitul pe venit diminuează șarja fiscală a companiei, profitul net până la impozitare fiind intact. De asemenea tendința de a genera venituri scutite de impozitare (cum ar fi venituri generate de apelarea la granturi sau surse subvenționate) de asemenea diminuează venitul impozabil, rezultatul financiar nefiind afectat. Acest tip de optimizare fiscală influențează pozitiv doar profitul net după impozitare.
Reducerea cheltuielilor fiscale – boost pentru afacerea ta
În afaceri, creșterea vânzărilor și a profitului net reprezintă o misiune deloc ușoară. În condițiile unei concurențe loiale, echitabile și a unui joc onest de pe piață rezistă doar cel care înregistrează economii în special pe domeniul fiscal.
Atunci când îți optimizezi cash flow-ul pe bază optimizării fiscale, obții surse interne suplimentare de numerar care ulterior se reinvestesc în companie destul de eficient fiind un boost suplimentar pentru business-ul tău. De exemplu, beneficierea de scutire de taxă pe valoare adăugată pe baza faptului că activele au fost introduse în capitalul social nu întotdeauna influențează profitul companiei, însă surplusul de cash flow generat îți eficientizează activitatea companiei, aceasta devenind mai lichidă și mai solvabilă și deci cu o siguranță financiară mai mare pe termen mediu și lung.
Concluzie
În cazul în care procesul de optimizare a cheltuielilor fiscale este organizat într-un mod corect, acesta poate oferi un adevărat boost afacerii tale, în special prin eliberarea anumitor resurse financiare. Ulterior, aceste resurse financiare pot fi reinvestite în afacere cu scopul de a genera profit, astfel având posibilitatea să crești semnificativ gradul de sustenabilitate a afacerii tale. Vioser îți oferă soluții individuale de abordare a unei politici fiscale eficiente specifice companiei tale reieșind din particularitățile statutului și activității companiei tale!