Indicatorii economico-financiari ai companiei numiți și indicatori cheie de performanță economico-financiară (KPI = key performance indicators) reprezintă instrumente de măsurare și supraveghere a progresului și performanței afacerii. Acești indicatori reflectă rezultatele companiei sau situația economico-financiare a acesteia într-un anumit moment.
Urmărirea și analiza periodică a indicatorilor KPI financiari vă va ajuta să anticipați creșterea afacerii și să vă dezvoltați relațiile cu investitorii, furnizorii, clienții și partenerii.
Care sunt principalele grupe de indicatori economico-financiari?
- Indicatorii de lichiditate – prin intermediul acestor indicatori se măsoară capacitatea entității de a genera numerar și a face față necesităților imediate și angajamentelor pe termen scurt;
- Indicatorii de solvabilitate denotă capacitatea entității de a-și onora toate obligațiile financiare pe care le are la acel moment;
- Indicatorii de eficiență- indică performanța utilizării resurselor în procesul de producere și capacitatea de gestionare a acestora;
- Indicatorii de profitabilitate – măsoară sustenabilitatea afacerii în timp și cât de profitabilă este aceasta, cât de bine sunt dirijate resursele în vederea obținerii randamentului maxim.
- Capacitatea de îndatorare – indică capacitatea companiei de a fi eligibilă pentru anumite împrumuturi în cazul în care va apărea o asemenea necesitate.
Unul din cei mai importanți indicatori de eficiență este rentabilitatea capitalului propriu, iar analiza factorială a acestuia permite investitorului de a evalua eficiența activității de investiție, acest fapt fiind valabil atât pentru compania proprie, cât și pentru o eventuală companie ce face obiectul unei viitoare investiții.
Recomandăm calculul și analiza zilnică a câtorva KPI financiari cu scopul de a vă expune obiectiv și corect asupra stării financiare a entității, a identifica cauzele și a stabili căile de remediere și îmbunătățire a situației financiare, și nume:
- Marja de profit (marja profitului brut, operațional și net)
- Necesarul de NFR (fondul de rulment)
- Rata îndatorării (nivelul datoriei)
- Fluxul de numerar (intrările și ieșirile de numerar)
- Pragul de rentabilitate (punctul de la care veți începe a câștiga bani)
Principalii indicatori financiari de performanță oferă informații vizavi de eficiența financiară. Analizând acești indicatori, ai toate instrumentele și cunoștințele necesare pentru a ajusta starea actuală a lucrurilor, a evita deficitul de disponibilități, a estima corect perioada de recuperare a investițiilor, a seta corect politica de dividende – toate acestea fiind analizate în complex cu scopul de a lua decizii financiare corecte. Trainingurile în cadrul Vioser te învață cum să faci acest lucru într-un mod mai eficient, corect și profesionist.