Ce reprezintă valoarea unei companii?
Evaluarea unei afaceri sau a unei companii nu este un proces deloc simplu. Valoarea unei companii depinde de mulți factori atât obiectivi cât și subiectivi, iar implicarea proprietarului afacerii în acest proces joacă totdeauna un rol foarte important.
Când apare necesitatea de a evalua o companie? Acest proces este necesar în cazul achiziției unui business, stabilirii regulilor de parteneriat în afacere, la impozitare precum și în cazul procedurii de comercializare, divizare, absorbție sau chiar lichidare. În aceste situații, proprietarii companiilor, în cele mai multe cazuri apelează la evaluatori profesioniști pentru o estimare obiectivă a valorii afacerii, care să reflecte valoarea de piață reală a acesteia.
Tu știi cât valorează compania ta? Sau cel puțin de la ce pornești atunci când vrei să determini cât valorează business-ul tău? Este o întrebare aparent simplă, dar presupune un răspuns destul de complex, fondat și bine argumentat. În acest articol vom explica principalele repere utilizate în determinarea valorii entității proprii sau eventual al uneia ce reprezintă obiect investițional.
Cum poate fi calculată valoarea unei companii?
La această întrebare obținem de multe ori răspunsuri foarte diferite, fiecare în parte fiind mai mult sau mai puțin corecte, însă toate împreună nu ne oferă un răspuns complet.
Mulți antreprenori răspund că valoarea companiei este profitul cumulat de-a lungul activității sau că aceasta reprezintă totalitatea patrimoniului aflat în proprietatea entității. Alții zic că valoarea companiei o generează numele și reputația acesteia, ceilalți afirmă că valoarea unei companii sunt clienții ei etc.
Desigur în fiecare afirmație există o parte din adevăr, însă dacă sunteți în postura unui eventual investitor, vânzător de afacere, evaluator aveți nevoie de o cifră sau un indicator concret de la care să porniți. Care este el? Activele? Profitul net cumulativ? Capitalul social sau statutar? Cifra de afaceri?
Cu siguranță este un indicator din situațiile financiare ale entității, iar în acest sens este foarte importantă abilitatea de a “citi” corect indicatorii companiei în condițiile în care situațiile financiare reflectă o valoare justă și corectă a patrimoniului în raport cu evenimentele și operațiunile economice în care este implicată entitatea.
Cum afli valoarea reală a companiei tale?
Multe companii sunt evaluate în funcție de capacitatea de a genera profit operațional (ceea ce ar reprezenta profitul înregistrat până la deducerea dobânzilor, amortizării, deprecierii și impozitelor). În funcție de industria în care activează, valoarea companiei se calculează de multe ori multiplicând profitul operațional anual la o rată între 2 și 10. Alții utilizează metoda ajustarii fluxului de numerar viitor pentru a evalua o companie și de a afla valoarea actualizată netă. Pentru unele industrii (firmele de consultanță) prețul companiei se calculează prin multiplicarea valorii vânzărilor.
Noi însă o să abordăm o modalitate mai simplă dar mai generală aplicabilă oricărei companii. Valoarea de facto al unei entități reprezintă în mare parte activele sale nete, adică activele disponibile fără datorii. Altfel spus valoarea companiei are drept reper capitalul propriu al acesteia, care de fapt însumează capitalul social (statutar), profitul cumulat nedistribuit, rezerve și alte elemente ale capitalului propriu.
Unde atunci se regăsește reputația companiei și ce reprezintă în sine? Aceasta este diferența dintre prețul evaluat teoretic și prețul efectiv plătit pentru a achiziționa businessul dat. Acesta de fapt este acel activ nematerial denumit ca “good will”, care se depreciază sau se apreciază pe parcursul duratei de viață a companiei în dependență de performanțe și conjunctura pieței.
În concluzie, dacă știi care este reperul în determinarea valorii entității ești cu un pas mai înainte față de alți competitori, investitori sau jucători de pe piață, iar cel care deține o informația financiară corectă la momentul oportun este cel care controlează situația.