Descrierea politicii fiscale din Republica Moldova
Politica fiscală reprezintă un mix de măsuri și acțiuni ale statului privind stabilirea regulilor fiscale în economie cu scopul de a forma și de a genera suficiente venituri bugetare necesare pentru finanțarea cheltuielilor bugetare, precum și utilizarea resurselor disponibile ca instrument de stimulare a creșterii economice. Taxele, impozitele, contribuțiile, primele, drepturile de export/import și alte plăți obligatorii sunt în esență sursele de formare a bugetului național și a bugetelor locale.
Din punct de vedere al politicii fiscale a companiei proprii este foarte important de a asigura acel echilibru între corectitudine și optimizare.. În acest articol ne propunem nu doar să listăm impozitele și taxele aplicabile în R. Moldova dar și să propunem metode ce permit reducerea și optimizarea acestora.
Taxele și impozitele pe care le suportă companiile din Republica Moldova
Este în sarcina fiecărui contribuabil de a calcula și a achita corect și oportun taxele și impozitele către buget, astfel îndeplinind sarcina contributivă de formare a surselor bugetare ce asigură existența și dezvoltarea statului.
În Republica Moldova cel mai frecvent aplicate sunt următoarele plăți fiscale:
- Impozitul pe venit sau profit (cota comună preponderent 12%);
- Taxa pe valoare adăugată (20% cota standard, cote reduse și cota nulă);
- Contribuții de asigurări sociale de stat (cota standard 24%);
- Prime de asigurare obligatorii în medicină (cota de 9%);
- Taxe locale (cote și taxe fixe aprobate de autoritățile locale) ș.a.
Orice companie trebuie să asigure virarea acestor taxe și impozite obligatorii la buget care sunt fără de contraprestație (directă și imediată). Arta de a aplica o politică fiscală corectă și eficientă este una de neprețuit, pe care experții Vioser sunt gata să o împărtășească cu clienții săi în cadrul proiectelor de consultanță, trainingurilor, forumurilor etc. Optimizarea fiscală a fost, este și va fi un subiect actual și necesar antreprenorului disciplinat, corect dar și eficient!
Modalități legale de optimizare a taxelor
Optimizarea taxelor și a cheltuielilor fiscale presupune un proces complex, proces care necesită atât cunoștințe teoretice în domeniu, cât și abilități practice bazate pe mai mulți ani de experiență. De fapt, există mai multe modalități și instrumente prin care poți reduce din cheltuielile fiscale în afacerea ta. Iată câteva exemple de acest tip:
- diminuarea cheltuielilor nedeductibile și monitorizarea permanentă a acestora (cheltuieli de detașare, reprezentanță, neconfirmate documentar, etc.). Astfel, se va reduce ponderea cheltuielilor ce nu pot fi deduse și respectiv, optimizate;
- utilizarea facilităților fiscale în vigoare- aplicarea corectă a acestora va reduce esențial cheltuielile de impozitare îmbunătățindu-vă și cash flow-ul, ceea va însemna atingerea potențialului maxim de optimizare a cheltuielilor fiscale;
- alegerea regimului optim de impozitare și/sau forma juridică de organizare a entității în cazul în care legislația fiscală permite mai multe opțiuni – este o măsură la care este necesar de a recurge încă de la faza incipientă de setare a afacerii, căci e destul de importantă (SRL vs ÎI, GȚ vs ÎI, activitate independență vs activitate în bază de patentă etc.) Multe companii din Republica Moldova au un regim de impozitare nu chiar potrivit sau neoptimizat din acest punct de vedere. Dacă legislația fiscală vă oferă variante alternative – atunci este rezonabil să alegeți o variantă cât mai optimă și eficientă;
- alte instrumente despre care vorbim în cadrul trainingurilor și proiectelor de consultanță în cadrul Vioser.
Un antreprenor informat este un antreprenor “înarmat”, adică eficient, disciplinat și transparent, care devine un contribuabil – etalon! Vioser îți oferă tot sprijinul, profesionalismul și experiența acumulată în acest sens.